Puntelasticiteit & vlakelasticiteit: belangrijke verschillen
Puntelasticiteit
De slaapondergrond reageert op specifieke punten als het gaat om druk. Alleen de gebieden waarin het lichaam moet wegzinken geven mee, de gebieden rond dit punt krijgen uw steunkracht. Hieruit kan dus worden geconcludeerd dat puntelastische vulmaterialen zoals natuurlatex of koudschuim vanaf een soortelijk gewicht van 60 kilo "preciezer" reageren dan vlakelastische materialen! In de zijligging zakken bijvoorbeeld de heupen weg, waardoor de matras alleen in het heupgebied plaats zal maken en van onderaf steun zal bieden aan de naastgelegen taille.
Een puntelastische slaapondergrond past zich perfect aan de vorm van het lichaam aan. Delen van het lichaam die verondersteld worden weg te zinken, zinken weg. Delen van het lichaam die niet verondersteld worden weg te zinken, worden van onderaf zacht ondersteund. Daarom zijn puntelastisch reagerende slaapondergronden zoals natuurlatex matrassen of koudschuim matrassen met een uitzonderlijk hoog soortelijk gewicht (minstens SG60) onmisbaar voor een orthopedisch correcte slaap en worden deze ten stelligste geadviseerd bij pijn in
Er zijn echter een handvol mensen die niet kunnen of willen wennen aan een puntelastisch matrasoppervlak omdat deze matrassen een beetje te "sponsachtig" zouden aanvoelen. In dit geval raden wij een vlakelastische koudschuim matras aan.
Vlakelasticiteit
Bij slaapondergronden, waarvan het materiaal niet puntelastisch plaats kan maken, is er sprake van het zogenaamde "hangmat-effect". Niet alleen het belaste gebied zinkt weg, ook de omliggende gebieden van de matras maken nu plaats. In de zijligging zakken bijvoorbeeld de heupen weg, maar de taille kan nu niet worden ondersteund omdat de elasticiteit niet op punten maar op het oppervlak werkt.
Een vlakelastische slaapondergrond kan zich niet helemaal perfect aan de vorm van het lichaam aanpassen. Delen van het lichaam die verondersteld worden weg te zinken, zullen wegzinken, maar delen van het lichaam die niet wegzinken zullen nu niet zo optimaal worden ondersteund en zakken slechts in geringe mate weg. Het gevolg is dat bij mensen met een bijzonder uitgesproken "S" in de wervelkolom, de wervelkolom heel licht verschuift en zich mogelijk niet meer in een orthopedisch correcte positie bevindt.
Vlakelastische slaapondergronden worden eerder aanbevolen voor jonge mensen in de groei, omdat deze nog geen uitgesproken gevormd spierstelsel hebben. Voor volwassenen die in een buik- of halfzijdige houding slapen en geen lumbale of cervicale klachten hebben, of mensen met een versterkt spierstelsel, zijn vlakelastische matrassen doorgaans een goede keuze.