Kapok als hulpmiddel voor mensen met een allergie? Geadverteerde onzin
De kapokvezels zijn afkomstig van de vruchtpeulen van de kapokboom, die in het wild groeit in de tropische regio's van Azië en niet wordt bemest of besproeid. De kapokvezel wordt ook niet behandeld na de oogst, d.w.z. dat deze niet wordt gewassen en geen onnodige "verfijning" ondergaat. Het wordt dus op een volkomen natuurlijke manier in gewatteerde producten en matrassen verwerkt.
De natuurlijke holle vezel is zijdezacht en heeft een natuurlijke waslaag. Dit maakt de vezel zeer licht - kapok wordt daarom ook wel "plantendons" genoemd. Kapok is warmteregulerend en ademend. De vezel regenereert goed in de frisse lucht en is gemakkelijk wasbaar.
Kapok biedt daarom veel voordelen vanuit ecologisch oogpunt en is een onderhoudsvriendelijke, eenvoudige vezel voor gewatteerde producten. Daarom bieden wij zowel kussens met kapok vulling als dekbedden met kapok toevoeging in ons assortiment aan.
Maar is kapok ook een wonderplant tegen allergieën?
Kapok voor een mijtenvrije nachtrust en gezonde slaap - dit fabeltje duikt steeds weer op en haalt geld uit de zakken van mensen die last hebben van een allergie. De reclameboodschap:
"Kapok is het ideale materiaal voor mensen met een allergie omdat kapok niet stinkt en de aanwezigheid van een natuurlijke bittere stof motten en mijten weghoudt..."
"Mijtbestendig" en "geschikt voor mensen met een allergie" zijn typische uitspraken, die nog steeds op de markt circuleren als het gaat om kapokmatrassen en andere kapokproducten.
Is er concreet bewijs voor deze beweringen?
- De grootste importeur van kapokvezels in Duitsland heeft nog geen enkel wetenschappelijk bewijs kunnen leveren voor de effectieve "anti-allergische" of "antibacteriële" werking van kapok.
- In vrijwel alle publicaties en catalogi van de universiteitsbibliotheken is er geen enkele verwijzing te vinden, die duidt op de anti-allergische werking van kapok.
- Ook gerenommeerde chemische testlaboratoria in Duitsland beschouwen kapok niet als een wonderwapen tegen mijten.
Er is in dit verband nooit onderzoek gedaan. - Het maakt niet uit hoeveel tijd u besteedt aan het zoeken op internet, want u vindt alleen een grote hoeveelheid aanbieders van kapokproducten die het liedje over "mijtbestendigheid" simpelweg van andere aanbieders hebben gekopieerd.
- Als u bestaande onderzoeksrapporten over kapok vindt (bijvoorbeeld in Engelse of Amerikaanse zoekmachines), krijgt u vooral informatie over bekende publicaties, die waarschuwen voor de misvatting dat kapok mijten weghoudt.
- Alleen in verschillende "Brockhaus"-edities wordt geschreven dat kapok een opvulmateriaal is dat door ongedierte wordt gemeden. Volgens een brief van de Lexikon-informatiedienst van 08-08-2005 zal de formulering "mot- en mijtbestendig" ook daar in de toekomst niet meer worden gebruikt!
- Hier leest u een gerechtelijke uitspraak van 17-12-2007.
Conclusie:
- Als u allergisch bent voor mijten of huisstof, zijn kapokmatrassen of gewatteerde kapokproducten geen wonderwapen.
- Tot op heden is er geen enkel bewijs dat ernstig wordt genomen.
- Zelfs als kapok een bittere stof bevat die mijten zou kunnen weghouden, betekent dit niet dat er geen mijten tussen de kapokvezels zitten, die zich voeden met beschimmelde huidschilfers.
- Net zoals alle zorgverzekeraars en verenigingen voor allergiepatiënten raden wij u in het geval van allergieën het volgende aan:
Wassen, wassen en nog eens wassen - dit is de enige manier om de mijten uit uw bed te houden!
Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.