0 0

Wat is het lendenwervelsyndroom (lumbaal syndroom)?

Het lumbaal syndroom is een verzamelnaam voor slijtage gerelateerde wervelkolomveranderingen of statisch-musculaire aandoeningen die het lumbale gebied van de wervelkolom aantasten of afkomstig zijn van de lumbale wervelkolom. Dit gaat vooral om rug- of lage rugpijn.

De wervelkolom is een statisch axiaal orgaan en wordt in deze hoedanigheid bloot
gesteld aan grote belastingen. Dat wil zeggen dat er vaak slijtageverschijnselen optreden die verder gaan dan fysiologische degeneratie (= normale slijtage) en daardoor klachten veroorzaken.

Pijn vanuit de wervelkolom kan of beperkt blijven tot het beschadigde gebied, of uitstralen naar het gebied waar een beschadigde zenuw doorheen loopt.

De lendenwervelkolom:

Lendenwervelkolom De lendenwervelkolom bestaat uit 5 lendenwervels, die tevens de grootste wervels van de wervelkolom zijn en daarom een groot deel van het lichaamsgewicht dragen. Lendenwervels hebben geen wervelkanalen voor slagaders zoals de halswervelkolom en hebben ook geen gewrichtkapsels.

De boven- en onderkant van de lendenwervels zijn niervormig en lopen bijna parallel. De vijfde lendenwervel vormt een uitzondering, omdat deze wigvorming is. Het wervelgat is klein en driehoekig van vorm.

Aan het bovenste uiteinde van het corpus (= wervellichaam) vinden de sterke wervelvoeten van de wervelboog hun oorsprong. Het veelzijdige doornuitsteeksel, dat bijna horizontaal ligt, wordt gevormd door de korte brede boogplaten die samenkomen op de middellijn van het wervellichaam.

De doornuitsteeksels ontspringen tussen de boogvoet en de boogplaat, die verticaal naar boven en beneden staan. Hun licht naar binnen gebogen bovenste gewrichtsvlakken zijn zodanig uitgelijnd dat ze de onderste gewrichtsvlakken van de eerstvolgende hogere wervel omvatten.
Hierdoor kan de lendenwervelkolom wel worden opgerekt, maar niet uitgerekt.
Lendenwervels In het gebied van de lendenwervelkolom komen vanwege de enorm hoge belasting vaak slijtageverschijnselen voor, zoals bij hernia's. De tussenwervelschijven zijn onderhevig aan continu veranderende belastingen. Dit leidt op de lange termijn tot slijtage.

Er is haast geen beweging van het lichaam die zonder de lendenwervelkolom plaatsvindt, omdat deze een uitgebreide voor- en achterwaartse beweging mogelijk maakt. De constante spanning is belangrijk omdat de tussenwervelschijf, die zelf niet van bloed wordt voorzien, deze beweging nodig heeft om de uitwisseling van stoffen met de omliggende structuren in stand te houden.

Pijn veroorzaakt door wervelkolomaandoeningen:

Degeneratieve veranderingen:
  • veranderingen aan de tussenwervelschijven
  • ligamenteuze insufficiëntie (= functiestoringen van de banden)
  • veranderingen aan het bot
  • stoornis van de wervelgewrichtsverbindingen

Afwijkingen:
  • groeistoornissen (bijvoorbeeld scoliose)
  • aangeboren afwijkingen

Algemene skeletaandoeningen:

Ontstekingsziekten:
  • infectieziekten
  • reumatische aandoeningen

Tumoren in de wervelkolom:
  • metastasen
  • primaire tumoren

Trauma's:
  • fracturen
  • whiplash van de lendenwervelkolom

Twee derde van alle rugproblemen hebben hun oorsprong in de onderste lendenwervelkolom. Dit kan onder andere worden veroorzaakt door:
  • een uitstulping van de tussenwervelschijf drukt op de zenuwdraden
  • in elkaar schuivende wervelgewrichten wrijven pijnlijk tegen elkaar aan

Een exacte diagnose is vaak moeilijk. De niet-specifieke pijnsyndromen stralen uit naar de huid en spieren, bekken- en kniegewrichten, lendenen en voeten en kunnen via kettingreacties ook de bovenste delen van het lichaam bereiken.

allnatura tips en advies

De juiste en verkeerde matras bij een lumbaal syndroom:

vooral bij het liggen is het belangrijk om de wervelkolom te ontlasten. Hier worden vaak ernstige fouten gemaakt, die tot meer pijn kunnen leiden.
Het lichaam kan niet goed wegzakken in een te harde matras waardoor er een knik in de wervelkolom ontstaat.
Een te zachte matras zorgt ervoor dat de wervelkolom doorhangt en dus ook dat er een geknikte houding ontstaat.

Verkeerd en correct liggen

te hard liggen verkeerd: de matras is te hard, de wervelkolom wordt gebogen, wat leidt tot rugpijn.
te zacht liggen verkeerd: de matras is te zacht, de wervelkolom hangt door en wordt gebogen. Ook dit leidt tot rugpijn.
correct liggen correct: matras met variabele hardheidsgraad en hoge puntelasticiteit, de wervelkolom ligt in een rechte en ontspannen positie, waardoor u geen pijn hebt tijdens uw nachtrust.

Om een optimale, anatomisch correcte ligging van het lichaam te bereiken met gelijktijdige ontlasting van de wervelkolom, gebruiken we bij allnatura natuurlatexkernen met meerdere zones en bereiken zo zeer goede resultaten voor de klant:

5-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / bekkenzone / zachte zone / middelharde zone

7-zone-kern:
hoofd-hals-zone / schouderzone / lendenwervelzone / bekkenzone / ondersteunende zone / zachte zone / middelharde zone zachte zone / middelharde zone

Met deze varianten is men in de gelegenheid om de slaapondergrond, oftewel de juiste matras, helemaal volgens de individuele eisen uit te kiezen.

Al onze varianten natuurlatex matrassen hebben een natuurrubbergehalte van 100 %. Elke overtrek, of deze nu van scheerwol, katoen of paardenhaar gemaakt is, is volledig natuurzuiver. De matrastijken worden gemaakt van 100 % katoen uit biologische teelt.

Dit artikel is enkel ter algemene informatie en mag in geen geval de basis zijn voor een zelfdiagnose of zelfbehandeling. Deze informatie kan een bezoek aan de dokter uiteraard niet vervangen.



Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....