0 0
Warum schlafen wir?

Zo heel erg eens zijn de wetenschapers het niet

Natuurlijk, moet ons lichaam zich herstellen van de inspanningen van de dag. Bewezen is ook dat in de slaap de belevenissen van de dag verwerkt worden. Belangrijke informatie en wat nieuw geleerd is, wordt goed opgeslagen, moleculaire „datavervuiling” wordt weggespoeld met hersenvocht, komt in de bloedsomloop en wordt afgevoerd. Onze cellen herstellen zich, kinderen en tieners groeien voor het grootste deel in hun slaap, ons immuunsysteem wordt gesterkt en de energievoorraad wordt aangevuld. Voldoende slaap vertraagt ook de verouderingsverschijnselen zoals een verhoogde cortisolspiegel in het bloed bij stresssituaties. Mensen die lijden aan een slaaptekort, verouderen dus sneller. Wie langer slaapt, ziet er volgens studies gezonder en aantrekkelijker uit voor zijn medemensen.

Dolfijnen slapen altijd met een oog open

Hebt u zich al eens afgevraagd, waarom wij niet met open ogen kunnen slapen? Eigenlijk is het ook gevaarlijk, omdat we niet zien of er gevaar dreigt. Het antwoord is heel simpel: als we wakker zijn worden onze ogen vochtig gehouden door te knipperen. In onze slaap kunnen we niet knipperen en zouden onze ogen uitdrogen. Daarbij moeten we visuele prikkels geheel uitschakelen om in een ontspannen slaap te vallen.

Wist u dat, dolfijnen in hun slaap een oog openhouden en een hersenhelft wakker is?

Zo merkt het dier of het in een gevaarlijke situatie terechtkomt. En voor de dolfijnenogen is dit ook geen probleem; deze worden door het zeewater bevochtigd.

De morgenstond heeft goud in de mond…

…maar misschien wil de morgenstond ook weleens uitslapen?!

Geen paniek dus. Vooral in het weekend kunnen we ons lichaam het best zonder wekker en druk de mogelijkheid geven, zo lang te slapen als nodig is om volledig te regenereren. Door de week hebben we beroepshalve niet allemaal die mogelijkheid, daarom moet bij het naar bed gaan ook op een passend tijdstip worden gelet. Dit heet trouwens „slaaphygiëne”. Dit betekent niet dat we vooraf moeten douchen, maar het slapen net zoals de lichaamshygiëne een hoge prioriteit moeten geven en rekening houden met onze slaapbehoeften. In de slaapgeneeskunde adviseert men een slaapduur van 7-8 uur, omdat we ons met deze hoeveelheid het best voelen, het meest gezond leven en daardoor ook langer zouden leven. Maar ook hier bevestigen natuurlijk, zoals altijd, de uitzonderingen de regel.

Slaapgebrek en de consequenties

Onze hersens zijn aangewezen op voldoende slaap. Er zijn voor onze hersens, in tegenstelling tot de dolfijn, slechts twee toestanden: we zijn wakker, opmerkzaam en nemen nieuwe indrukken op en sturen de lichaamsfuncties aan of we slapen en ruimen op wat er in de loop van de dag werd verzameld. Dat is te vergelijken met een feestje. Als de gasten weg zijn, moet er eerst worden opgeruimd, voordat er weer gefeest kan worden. Anders worden we door de pizzadozen, wijn- en waterflessen een keer overvallen en verzinken we in chaos. Als we ons gedurende een langere periode te weinig slaap gunnen, merken we eerst dat onze prestaties minder worden, onze concentratie te wensen overlaat, we onrustig worden, uitgeput zijn, het risico op ziektes zoals epilepsie, Alzheimer, hart- en vaatziekten en een beroerte stijgt en in het uiterste geval kan een groot slaaptekort tot de dood leiden. En bovendien zijn de meeste onuitgeslapen mensen ook niet echt gezellig.

Kruip dus maar lekker onder de veren, …

…of behaaglijk kameelhaar, luxe kasjmier, wasbaar lyocell of verkoelende zijde. Kijk maar eens naar de mogelijkheden die we u aan dekbedden en kussens aanbieden. Uitermate belangrijk is natuurlijk een op uw lichaam afgestemde matras, om rugklachten te voorkomen.

Bedenk ook, dat een lattenbodem ca. 30% van de ligbeleving bepaalt! En aangezien we circa 1/3 van ons leven verslapen, mogen we volgens mij in onze slaapkamer best een ontspanningsoase creëren.

laden

Een moment geduld.....