Een plank in bed bij rugpijn? - duidelijke taal van allnatura
Is hard slapen echt beter voor de ruggengraat?
Vooroordelen zijn hardnekkig - net als de aanbeveling om op een harde ondergrond te slapen als u rugpijn hebt. Maar hoe moet de beroemde "plank in bed" rugpijn helpen verlichten?Noodzaak is de moeder van de uitvinding
De uitspraak "in bed tegen rugpijn" dateert uit de tijd dat eenvoudige binnenveringmatrassen op flexibele metalen latten gangbaar waren. En ze hadden de onaangename eigenschap om na een tijdje door te zakken. Dit hangmatachtige gevoel is zeer onaangenaam en, in geval van rugklachten, ook schadelijk. Als noodoplossing werd gewoon een plank onder de matras geschoven om de holte weer omhoog te duwen. Het is nog altijd beter dan 's morgens totaal uitgeput en met pijn wakker worden omdat de ruggengraat onnatuurlijk gebogen is. Dus het bord in bed was het minste kwaad, zo te zeggen!Wat gebeurt er op een te harde ondergrond?
Als het lichaam niet of nauwelijks in een stevige matras kan wegzakken, moeten de rugspieren de wervelkolom ook tijdens de nacht zelf ondersteunen en kunnen zij zich niet ontspannen. Het lichaam ligt niet stevig op het slaapoppervlak in de zone van de lordose, d.w.z. de taille - vaak kan men zelfs een hand tussen de matras en het lichaam duwen. Omdat de schouder in de zijligging niet voldoende kan inzakken, wordt hij naar binnen gedraaid. Het is vergelijkbaar in het bekkengebied - als het bekken niet kan wegzakken, draait de slaper half op zijn buik en wordt de lendenwervelkolom verdraaid. Het lichaam neemt een onnatuurlijke houding aan op harde slaapoppervlakken en de spieren raken gespannen. Van een ontspannen nachtrust is dus geen sprake.De bloedsomloop lijdt ook onder een te harde matras. Dit komt doordat de lichaamsdelen die op het slaapoppervlak rusten letterlijk op de matras worden gedrukt door het gewicht van het lichaam. "In slaap vallen", tintelende armen en benen leiden er vervolgens toe dat de slaper gedurende de nacht steeds weer wakker wordt en zich omdraait. Niet per se rustgevend!
Hoe ouder de slaper, hoe zachter de matras
"Ik heb immers tot nu toe goed geslapen op mijn harde matras, waarom zou ik nu een zachtere kiezen?" Dit is een argument dat we vaak horen bij matrasconsultaties, vooral van ouderen. Maar de spieren veranderen in de loop der jaren. U wordt gevoeliger voor druk en kunt ook klachten krijgen aan een of ander gewricht of aan uw rug. Dus de vuistregel "Hoe ouder, hoe zachter!" is volkomen gerechtvaardigd.Zacht en toch ondersteunend
Hoe zou een optimaal slaapoppervlak eruit moeten zien? Er is hier geen standaardaanbeveling - ontspannen, goed slapen is iets heel individueels. Ieder mens is anders - lichaamsgewicht, lengte, lichaamsbouw, slaapgewoonten, drukgevoel en eventuele lichamelijke klachten moeten allemaal in aanmerking worden genomen bij de keuze van een matras.Het doel moet echter altijd een ergonomisch correcte positionering van de wervelkolom zijn. Moderne matrassen met multi-zone lichaamsondersteuningssystemen kunnen dit - ze bieden orthopedisch zinvolle ondersteuning in het lordosegebied en laten de schouder en het bekken voldoende inzinken. Dit is echter alleen gegarandeerd als ze worden gecombineerd met een hoogwaardige, flexibele lattenbodem die zich aan elke lighouding aanpast en de matras ondersteunt.