Een matras voor iedereen is onmogelijk! - duidelijke taal van allnatura
Een matras voor iedereen - dat is onzin!
Ongeacht of u een lang, zwaar persoon bent of een kort, licht persoon, ongeacht of u veel of weinig gewicht op uw schouders, buik en bekken hebt - iedereen moet toch perfect op een matras liggen? Dat beweert althans de Stiftung Warentest in het 10/2015 nummer van haar matrassentest "Unter Schaumschläger".Zoiets kan niet mogelijk zijn! Omdat er niet zoiets bestaat als een matras voor iedereen. Integendeel, er is een andere matras voor elk lichaamstype. De verklaringen van al die matrasstarters zonder ervaring op lange termijn die overal opduiken, zijn pure consumentendomheid en hebben alleen verkoop "come hell or high water" voor ogen. We klaren het op!
Vraagbare matrassentest doet ons opstaan en opletten - wij spreken duidelijke taal!
Laten we eerlijk zijn, ieder mens is anders. Er bestaat niet zoiets als een allround matras voor iedereen! De eenlaagse matrassen van verschillende matrasfabrikanten op de markt zijn niet voor iedere persoon geschikt.Als u bijvoorbeeld op synthetische in plaats van natuurlijke materialen vertrouwt en geen persoonlijke eigenaardigheden hebt qua gevoel of lichaamsbouw, dan kunt u misschien beter kiezen voor een allround matras, bv. uit een discountwinkel. Iemand die een overeenkomstige meerwaarde verwacht, zal ook meer betalen. Maar ook dat loont, want dan heeft u de voor u perfecte matras in handen.
Wij zijn het derhalve niet eens met alle aspecten van de verslaglegging van Stiftung Warentest. Omdat Stiftung Warentest er goedkope producten mee propageert!
Ook de Duitse branchevereniging voor matrassen (Fachverband Matratzen-Industrie e.V.) heeft hierover iets te zeggen: "Helaas is het daarin vervatte advies op essentiële punten ongeschikt of berust het op onjuiste of onvolledig weergegeven informatie."
Wij willen dus duidelijkheid scheppen. Want een matras waarop iedereen optimaal ligt, werkt gewoon niet. Waarom laat je je alledaagse ervaring niet voor zichzelf spreken? Het belangrijkste is dat u een matras heeft gevonden waarop u persoonlijk de beste kwaliteit van slaap bereikt.
De beste matras voor u - niet voor iedereen!
U hebt terecht zeer individuele behoeften en eisen aan uw matras.Het kopen van een matras kan worden vergeleken met het kopen van een schoen. Hoe hoger de kwaliteit van het materiaal en hoe beter de afwerking, hoe duurder de schoen zal zijn. Schoenen kunnen echter ook op alle plaatsen knellen, net als matrassen. De pasvorm is dus ook een doorslaggevende factor. Heeft u bijvoorbeeld gewrichtsproblemen? Dan hecht u ook belang aan een bijbehorend matras dat deze klachten regelt. Je zou dus uiteindelijk ook neigen naar een schoen met hielpolstering.
Als consument moet u dus zelf vergelijken door de matras thuis uitgebreid te testen en een eerste indruk te krijgen. Uiteindelijk is het aan u om te beslissen wat dit verschil u waard is. Dit is altijd een kwestie van persoonlijke voorkeur. De constructie en de ligeigenschappen van een matras zijn daarom van groot belang voor u en uw wensen.
Of u nu een goedkope of een dure matras kiest - uw behoeften en eisen moeten altijd centraal staan. Natuurlijk is de duurste matras niet altijd de beste voor u als individu. Als een matras echter dikker, groter en zwaarder is dan een conventionele matras, dan moet u ook hier meer op tafel leggen qua prijs. Hier is tenslotte meer materiaal gebruikt!
Hetzelfde geldt voor het gebruik van grondstoffen van hogere kwaliteit. Een matras met een hoes waarin veel polyester verwerkt is, zal logischerwijze goedkoper zijn dan een matras met een hoes waarin 100% biologisch katoen verwerkt is. Een opvliegend persoon, bijvoorbeeld, doet er niet goed aan zo'n matras te gebruiken. Wat moeten we dan doen? Stop de hoes in de wasmachine, natuurlijk! Maar wat als het niet afneembaar is en dus niet wasbaar? Deze kleine maar fijne investering in zo'n all-round matras voor iedereen was toen waarschijnlijk niet de moeite waard.
Vooral in het geval van lichamelijke eigenaardigheden, zoals gewrichtsproblemen of beschadigde tussenwervelschijven, moet u kijken naar het nut en niet naar de prijs. Uw gezondheid zou het waard moeten zijn.
Zoals u kunt zien, zijn niet alle matrassen hetzelfde. Net zoals u uniek bent en zich onderscheidt door uw kenmerken.
Het testoordeel van Stiftung Warentest dient derhalve kritisch te worden bekeken. Vertrouw niet blindelings op de uitspraak "goedkoper is beter" of "één matras voor iedereen". Omdat kwaliteit zijn prijs heeft!
Het is voor ons echter onbegrijpelijk dat Stiftung Warentest steeds op zoek is naar een "matras all-rounder" waarop alle lichaamstypen even goed liggen. Lichaamstype, slaaphouding, voorkeuren en orthopedische eisen verschillen sterk van persoon tot persoon.
Er bestaat dus niet zoiets als een "wondermatras" die voor iedereen geschikt is. Juist daarom is goed advies van cruciaal belang bij de aankoop van een matras, waarbij met deze aspecten rekening wordt gehouden en vervolgens precies de matras wordt aanbevolen die het best aan de behoeften van de klant voldoet.
Heeft een matras een verstandige bodem?
Matrassen hebben zeker een verstandige lattenbodem nodig. Het komt tenslotte allemaal neer op de juiste lattenbodem. Een goede lattenbodem ondersteunt de ligeigenschappen van de matras. Een lattenbodem of een zinnige lattenbodem is immers goed voor 30% van het liggevoel. Ook hier geldt dat niet alle lattenbodems hetzelfde zijn. De beste matras is maar half waard met een slechte lattenbodem en vice versa. Geef uw matras daarom ruggensteun.Een goede lattenbodem ondersteunt uw matras optimaal. Ook hier is het belangrijk om het perfecte slaapoppervlak of een verstandige lattenbodem te vinden. Er zijn immers individuele lattenbodems op de markt voor elke behoefte en vereiste. Van stevige klassieke lattenbodems, metaalvrije organische lattenbodems en comfortabele elektrische lattenbodems tot speciale, versterkte lattenbodems voor mensen met meer lichaamsvolumes, u vindt altijd uw lattenbodem die persoonlijk op u is afgestemd. Vergeet echter niet dat matras en lattenbodem alleen als team hun volledige comfort kunnen ontwikkelen. Het juiste "samenspel" is dus wat telt.
Kan het dan zo zijn dat een doe-het-zelf lattenbodem ook een goede slaapoplossing kan zijn? De Stiftung Warentest beveelt dit immers aan. Wij zeggen: "Onzin!" Omdat een doe-het-zelf lattenbodem stijf is en niet stuitert. Bijna vergelijkbaar met een spaanplaat - een plaat met luchtgaten. Niets anders! Daarom kunnen wij dit niet aanbevelen als alternatief voor een lattenbodem. U kunt hier meer over lezen in onze "Is een doe-het-zelf lattenbodem echt een goede slaapoplossing?".
Onze conclusie
Er zijn individuele behoeften en eisen die aan een matras worden gesteld. Daaraan kan niet worden voldaan met één enkele matras, die zogenaamd voor iedereen geschikt zou zijn.Om die reden zijn er talloze individuele matrasmodellen op de markt. Zo individueel als wij mensen zijn. Dus de matras moet perfect bij ons passen. Kwaliteitsadvies van gecertificeerde slaapexperts is daarom onontbeerlijk.
Een matras voor iedereen is dus complete onzin! Er moet aandacht worden besteed aan de lichaamsvorm en het type slaper. Er moet rekening worden gehouden met eventuele ziekten om de juiste matras voor u te vinden.
De prijs is niet het belangrijkste, dat is duidelijk. Maar er is wel degelijk een significant verschil tussen liggen op een gestandaardiseerde eenlaagse matras en liggen op een matras dat perfect op u is afgestemd. Weet je - kwaliteit heeft zijn prijs!
Ervaar zelf het verschil en probeer het een tijdje uit. U zult het verschil merken...