Tips voor het onderhoud van allnatura meubelstoffen, vlekverwijdering
Algemene informatie:
- Zoals alle materialen die dagelijks worden gebruikt, hebben ook meubelstoffen regelmatig onderhoud nodig, omdat ze onderhevig zijn aan constant stof en contactvervuiling. Over het algemeen mag de vervuiling niet te intens worden om de reinigingsmaatregelen niet te bemoeilijken en de duurzaamheid te verlengen.
Een goede verzorging en reiniging behouden de gebruikswaarde van uw gestoffeerde meubelen. - Zichtbare vervuiling is groter bij lichte kleuren dan bij donkere kleuren. Daarom moet lichter gekleurde stoffering met kortere, regelmatige intervallen worden gereinigd, afhankelijk van de gebruiksintensiteit, bijv. door te stofzuigen met een gladde bekledingszuigmond (zonder borstelharen).
Regelmatig onderhoud en tussentijdse reiniging:
- Wasbare stoffen worden aanbevolen voor afneembare hoezen. Deze kunnen voorzichtig met de hand of in de machine (30 °C) worden gewassen. Niet centrifugeren, indien mogelijk in de schaduw drogen
- In het algemeen raden we echter aan om de hoezen naar de stomerij te brengen, omdat dit zorgt voor een betere behandeling van zulke grote hoezen. Volg deze reinigingsinstructies: P-gentle (perchloorethyleen), niet chloreren!
- Bij artikelen van natuurlijke vezels (katoen, linnen, enz.) moet rekening worden gehouden met een mogelijke lichte krimp tijdens het wassen.
Informatie over geschikte verzorgingsmethoden:
- In het algemeen moet je altijd het hele oppervlak van het vervuilde meubelstuk behandelen
- Borstelen - borstelen met een zachte borstel (bijvoorbeeld een kledingborstel)
- Zuigen - stofzuigen met een glad meubelmondstuk (zonder borstelharen)
- Wrijven - wrijven met vochtig leer (lichte druk)
- Shampoo - alleen gebruiken als lauwe oplossing met water
- In principe is het verwijderen van vlekken de taak van de meubelreiniger. Als je het toch zelf wilt proberen, moet je eerst een test doen op een verborgen plek. Let op! Wrijven kan het oppervlak van de stof veranderen.
- Dep vochtige vlekken op met een absorberende doek of papier, wrijf niet in de stof!
- Bloed, ei, uitwerpselen, urine:
Behandelen met koud water, eventueel met een oplossing van shampoo en water. Gebruik geen heet water, want eiwit stolt. - Gebroken voedsel, groenten, koffie met melk, cacao, kopieerpen, biros, lippenstift, jam, mayonaise, melk, parfum, roet, room, schimmelvlekken, schoensmeer, mosterd, sauzen, soepen, inkt:. Behandel met een lauwe oplossing van shampoo en water. Als de vlek hiermee niet verwijderd kan worden, kan deze na het drogen behandeld worden met terpentine, white spirit of vlekkenverwijderaar.
- Bessen, bier, coladranken, vruchtensappen, koffie, limonade, sterke drank, thee, suiker, suikerhoudende vlekken:
Niet laten opdrogen, onmiddellijk behandelen met een lauwe oplossing van shampoo en water. - Alle lijm, nagellak, boenwas, boter, verf (vernis), vet, gras, haarverf, hars, steenkool, olie, schoensmeer, teer:
Behandel met oplosmiddelen zoals terpentine, spiritus of in de handel verkrijgbare vlekkenverwijderaar. - Kaarsvet:
Geen strijkijzer gebruiken! Verkruimel zoveel mogelijk en til voorzichtig op en behandel indien nodig meerdere keren met terpentine. - Kauwgom, plasticine, oud bloed, roest:
Raadpleeg een specialist!