0 0

Korte informatie 'Eiderdons'

  • uitstekende warmteafgifte
  • fantastisch luchtig licht
  • heerlijk zacht
  • hoogste vulkracht
Warmtevermogen
5 von 5

Vochttransport
3 von 5

Soepelheid
5 von 5

Ademend vermogen
4 von 5

Temperatuurbalans
4 von 5

Wetenswaardigheden over eidereenden

Eidereenden Eiderdons biedt een luxueuze, extreem lichte en toch knusse slaapbeleving. Dit fantastische vulmateriaal hebben we te danken aan de eidereend, de grootste soort zee-duikeenden, die vooral voorkomt langs de kusten van Noord-Europa. Het vrouwtje heeft een mooie zwart-bruine tekening en versmelt optisch bijna met het nest. Het mannetje daarentegen heeft een opvallende zwart-wit patroon.

Helaas wordt deze soort met uitsterven bedreigd, zodat de dieren wereldwijd worden beschermd. De Latijnse naam 'Somateria mollissima' betekent zoiets als "Die vogel met een zeer zacht wollichaam", het bijzonder fijne en dichte borstdons van het vrouwtje is hiervoor het kenmerkende element.
Eidereenden legsels Dit heerlijk warme, isolerende dons beschermt echter niet alleen de eidereenden tegen de arctische kou, maar ook hun legsels. Tijdens de broedperiode bouwt het vrouwtje een nest in een zelf gegraven kuiltje in de grond. Door de hormonale verandering, als voorbode voor het leggen van de eieren, laten de donsveren op de borst van de vogel vanzelf los van het verendek. Hiermee bekleedt het dier dan zorgvuldig het nest en bedekt tevens de eieren ermee om ze te beschermen tegen het koude klimaat en de ijzige wind. De klitachtige structuur van het fijne dons verbindt de donsveertjes met elkaar en voorkomt zo dat ze wegwaaien.

De broedtijd kan tot 4 weken duren. Nadat de eieren zijn uitgekomen, verlaat de eend met haar kuikens het nest en gaat terug naar de zee. Het water is namelijk de eigenlijke leefomgeving van deze fascinerende dieren. De nesten met het dons blijven verlaten achter want ze hebben hun taak volbracht.

De winning van eiderdons

Eidereenden broeden op ontoegankelijke, platte rots- en zandkusten om zichzelf en hun jongen te beschermen tegen natuurlijke vijanden. Bij voorkeur nestelen ze in de buurt van eenzame boerderijen, want de boeren bieden de vogels bescherming en onderhouden de broedgebieden. De vogels waarderen deze verzorging en keren daarom in het volgende voorjaar graag weer terug naar hun nesten.

De speciaal gelicentieerde en in de omgang met deze zeldzame dieren ervaren boeren maken gebruik van dit broedgedrag. Ze verzamelen het eiderdons met moeizaam, minutieus handwerk uit de door de eenden en kuikens verlaten nesten, voordat dit ten prooi valt aan weer en wind.

Eiderdons en natuurbescherming

Bij het verzamelen van eiderdons worden de zeldzame in het wild levende dieren op geen enkele manier verstoord. De 'oogst' van het kostbare dons begint pas na de broedperiode, dus pas wanneer de jonge vogels het nest al hebben verlaten. Oogsten tijdens de broedperiode is streng verboden. Dit is vastgelegd in de Overeenkomst van Washington betreffende de soortenbescherming.

De ongeveer 400 eiderdons boeren op IJsland hebben er helemaal geen belang bij om iets te doen dat de gevoelige wilde vogel zou verstoren. In tegendeel, de boeren onderhouden de broedgebieden zorgvuldig en beschermen de dieren tegen vijanden zoals marters, nertsen en zeemeeuwen, door gedurende een aantal weken de eenden en hun eieren te bewaken. Want wanneer de eidereenden niet tevreden zijn met hun broedplaats, komen ze het daaropvolgende jaar niet terug en de eiderdons-verzamelaar komt dan met lege handen te staan. Zo creëert een eeuwenoude traditie van de nestplaats-verzorging en de verzamelaars van het waardevolle dons, een ideale lotsgemeenschap tussen mens en dier waar beiden profijt van hebben.

Reiniging en afwerking

Het net verzamelde eiderdons moet eerst voorzichtig worden gereinigd. Aangezien de ruwe grondstoffen door de nabijheid van de zee een relatief hoog vochtgehalte hebben, wordt het dons eerst met hete lucht gedroogd en daarbij tot 110 °C verhit. Dit is om het dons kiemvrij te maken en het reinigen te vergemakkelijken. Eerst wordt in speciaal voor dit doel geconstrueerde schudmachines het kostbare dons dan gescheiden van hooi, resten van eierschalen en andere grove verontreinigingen. Daarna wordt het zorgvuldig met de hand geselecteerd zodat ten slotte alleen het pluizig-zachte dons zonder veren overblijft. Dit dons wordt dan voorzichtig gewassen en gedroogd en komt uiteindelijk in onze beddengoed-fabriek terecht.

Daar wordt het waardevolle eiderdons met de allergrootste zorgvuldigheid met de hand in een fraaie hoes van 51 % zijde en 49 % katoen gestopt. Onze "Ansara-Exklusiv" is uitgerust met 3 cm hoge tussenschotten. Alleen zo kan worden gegarandeerd dat het kostbare materiaal niet wordt samengedrukt en de uitstekende eigenschappen ervan perfect tot hun recht kunnen komen.

Het kostbaarste dons met uitstekende eigenschappen

Detailopname eiderdons Het luxueuze, natuurbruine eiderdons staat kwalitatief op eenzame hoogte wat zijn isolerende eigenschappen en vulkracht betreft. Geen enkel materiaal biedt een enigszins vergelijkbare hoge warmteafgifte bij zo'n laag gewicht.

De kostbare eiderdons-bolletjes bestaan uit de allerfijnste vertakkingen (filamenten), die voorzien zijn van talloze kleine 'weerhaakjes'. Dit geniale ontwerp van de natuur zorgt ervoor dat de afzonderlijke donsveertjes bij het bouwen van een nest aan elkaar klitten, zodat ze niet weg kunnen waaien door de wind. Deze fascinerende eigenschap zorgt ook voor het ongeëvenaarde hoge warmte-isolerende vermogen van eiderdons. Het stijlvolle vulmateriaal verbindt zich namelijk ook in een dekbed tot een losse vederlichte wattering, die een maximale hoeveelheid lucht insluit.

In vergelijking met ganzendons is er daarom minder dan de helft aan eiderdons nodig voor een even warm dekbed. Een eiderdonzen dekbed is zodoende ultralicht en uw lichaam wordt 's nachts op geen enkele manier belast.

Zo garandeert dit voortreffelijke en uitgesproken zeldzame materiaal eersteklas slaapcomfort als in een droom!

Waarom is eiderdons eigenlijk zo duur?

Eiderdons is een van de duurste en meest stijlvolle vulmaterialen voor dekbedden die er zijn. De uitstekende warmte-eigenschappen en de hoogste vulkracht van dit dons zijn onovertroffen. Maar helaas hangt hier ook een prijskaartje aan.

Wat is daar de reden van? Welnu, aan de ene kant wordt de prijs bepaald door het zeer zeldzame en kostbare materiaal. Wereldwijd is de oogst van eiderdons ongeveer 1200 tot 2500 kg per jaar. Wanneer we het vulgewicht van onze "Ansara-Exklusiv" als basis nemen en uitgaan van een jaaroogst van 2000 kg, dan komt dat slechts overeen met ongeveer 3500 dekbedden in maat 135x200 cm. Zodoende krijgt u met een dekbed van eiderdons een echt collector's item.

Aan de andere kant wordt de hoge prijs ook veroorzaakt door de zeer arbeids- en tijdsintensieve winning. Om 1 kg ruw materiaal, dus ongereinigd eiderdons te verzamelen, heeft een ervaren verzamelaar ca. 8 uur nodig. De oogst uit een nest levert slechts ongeveer 1,5 g eiderdons in vulkwaliteit. In een "Ansara-Exklusiv" in maat 135x200 cm is dus de oogst van bijna 400 nesten nodig voor de vulling.

Bovendien is het kostbare edeldons onderhevig aan sterke prijsschommelingen. Daarom moeten we de prijzen voor onze eiderdons dekbed "Ansara-Exklusiv" steeds weer in relatief korte tijdsbestekken controleren en aanpassen. Eidereenden zijn wilde vogels en niet gedomesticeerd. De vogels komen in het voorjaar voor het nestelen naar de door de eiderdons-verzamelaars verzorgde broedplaatsen, of ze komen niet. Hier heeft de mens nauwelijks invloed op. Zodoende is pas na de broedperiode ongeveer duidelijk wat de jaaropbrengst zal worden. De reiniging en selectie van het dons duurt dan tot september, daarna wordt verkocht zolang de voorraad strekt. Hoe kleiner de magazijnvoorraad dons is, des te hoger wordt ook de prijs door de verhouding vraag en aanbod.

Hoe komt de kwaliteitsbenaming tot stand?

Bij onze gewatteerde producten met dons en veren vindt u de juiste benaming van de kwaliteit volgens DIN-norm EN 12934, ook bij onze eiderdons dekbedden.

Bij ons eiderdons dekbed "Ansara-Exklusiv" luidt de benaming:
1a nieuw puur eiderdons, klasse 1, 100 % dons, met de hand gesorteerd (herkomst IJsland)

En zo wordt dit samengesteld:
  • Eerst wordt de kwaliteit van het dons genoemd.
  • Dan wordt aangegeven dat het om nieuwe producten gaat. (de kleur van het dons is hier niet doorslaggevend want eiderdons is van nature altijd bruin)
  • Hier wordt beschreven dat het vulmateriaal eiderdons is.
  • Vervolgens wordt de handelsklasse volgens DIN genoemd, bij onze "Ansara-Exklusiv" is het 100 % dons, met de hand geselecteerd.
  • Ten slotte volgt de herkomst - ons eiderdons is afkomstig van de ontoegankelijke klippen van IJsland.

Productie in Duitsland

  • De productie van onze gewatteerde donsproducten vindt plaats in een traditionele fabriek in Nedersaksen, waar wordt gewerkt met moderne techniek, klassiek textielhandwerk en jarenlange ervaring op het hoogste niveau. De professionele en solide verwerking in Duitsland zorgt voor een hoge productkwaliteit en veiligheid met betrekking tot producten die zijn getest op schadelijke stoffen. Ook wordt door de korte aanvoerroutes onnodig 'transport-toerisme' vermeden.
  • Door geen stoffen te gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor mens en natuur, ontstaan ecologisch verantwoorde producten die er bovendien voor zorgen dat werk en verdiensten in Duitsland gecreëerd wordt resp. daar blijven.
  • We laten de productie zoveel mogelijk in Duitsland uitvoeren omdat we ons bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor het behoud en creëren van werkgelegenheid in Duitsland. Op deze wijze blijven onze sociale systemen functioneren.


Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....