0 0

Korte informatie 'Lyocell / Tencel'

  • uitstekende vochtregulering
  • warmteregulerend
  • geschikt voor 60°-was en wasdroger
  • ideaal voor mensen met een allergie
Warmtevermogen
3 von 5

Vochttransport
4 von 5

Soepelheid
3 von 5

Ademend vermogen
5 von 5

Temperatuurbalans
4 von 5

Wat is lyocell?

Lyocell, ook bekend als Tencel, is een zogenaamde 'Man-made cellulosevezel', met andere woorden een uit natuurlijke grondstoffen industrieel vervaardigde vezel. Deze vezel wordt gemaakt van hout afkomstig van duurzame bosbouw en is biologisch afbreekbaar.

Ze heeft een buitengewoon glad oppervlak en voelt zijdeachtig aan, is bijna net zo warm als scheerwol, heeft hetzelfde verkoelende effect als linnen en absorbeert beter dan katoen. Daarnaast is lyocell ook in natte toestand zeer slijtvast en dus een zeer duurzaam product.

The European Eco-Label
De fabrikant van lyocell, de firma Lenzing, heeft voor de duurzame ontwikkeling van dit materiaal de Europese milieuprijs 2000 gekregen.

Hoe wordt lyocell gemaakt?

Grafiek: Productie van lyocell / Tencel
  • Eerst worden kleine houtsnippers geweekt om de celstof op te lossen.
  • De op deze wijze verkregen celstof wordt gemengd met een milieuvriendelijk, organisch oplosmiddel en water.
  • De massa wordt dan onder vacuüm verhit en zo gedroogd totdat de cellulose oplost en er een spinoplossing wordt gevormd.
  • Deze wordt gefilterd en door spindoppen geperst. Aansluitend komt de massa in een spinbad waarin dan de vezels ontstaan.
  • Het bijzondere van de productie van Tencel is het milieuvriendelijke proces voor het sluiten van de kringloop. Meer dan 99 % van het oplosmiddel wordt teruggewonnen en kan worden gebruikt voor de productiekringloop.

Lyocell en het milieu

De cellulosevezel lyocell biedt een goed, ecologisch duurzaam alternatief voor andere chemische vezels en ook voor katoen.

  • De firma Lenzing hecht veel waarde aan een verantwoordelijke houtinkoop. Het uitgangsmateriaal voor de productie van Tencel (ook bekend als lyocell) is hout van gecertificeerde, duurzame bronnen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende houtsoorten, beuken- en vurenhout van FSC®- en PEFC-gecertificeerde en gecontroleerde Europese bossen en eucalyptushout van plantages in Zuid-Afrika.
    De grond voor de teelt van de eucalyptus is alleen slecht of helemaal niet geschikt voor landbouwkundig gebruik voor de teelt van voedingsmiddelen. Eucalyptus groeit snel en wordt in tegenstelling tot conventioneel verbouwd katoen zonder kunstmatige bewatering en pesticiden gekweekt.
    Bij beuken- en sparrenhout wordt grotendeels hout gebruikt dat bij het bosonderhoud, dus bij het uitdunnen, wordt verwijderd en dat niet geschikt is voor het maken van meubels.
  • Hiervoor wordt een ultramodern, door de EU onderscheiden met de Europese milieuprijs, proces toegepast met een tot 99,7 % gesloten productiekringloop.
  • Bovendien is het daarbij gebruikte oplosmiddel geheel onschadelijk.
  • Bij de fabricage van lyocell wordt slechts een fractie van de hoeveelheid water verbruikt die nodig is voor de productie van andere chemische vezels.
  • Lyocell is biologisch afbreekbaar, dus composteerbaar.

Lyocell in het dekbed - niet alleen ideaal voor mensen met een allergie

De eigenschappen van de vezel lyocell, ook Tencel genoemd, maken deze vezel een perfect product voor dekbedvullingen en matrastijken.

  • Lyocell verkoelt bij warme temperatuur en verwarmt als het koud is. Dat zorgt voor gelijkblijvende aangename temperaturen, een belangrijke voorwaarde voor een rustige slaap.
  • Dankzij zijn microfijne vezelstructuur voert Tencel vocht razendsnel af naar de vezelkern en geeft dit net zo snel weer af aan de omgevingslucht. Lyocell kan overigens ca. 50 % meer vocht opnemen dan katoen. Beddengoed van lyocell zorgt zo voor een gezond, droog slaapklimaat en is ook geschikt voor mensen die 's nachts sterk zweten.
  • Dekbedden van lyocell / Tencel mogen worden gewassen bij 60 °C en zijn geschikt voor de droger. Daardoor zijn ze ideaal voor mensen met een allergie en iedereen die een voorkeur heeft voor wasbare gewatteerde producten.

Vochtbuffercapaciteit van Tencel

Klimaatafhankelijkheid

Waterdampopname van Tencel

Het omgevingsklimaat bepaalt het vochttransport bij beddengoed. Tencel neemt vocht snel op en geeft dit snel weer af aan de omgeving. Ondanks een toenemende luchtvochtigheid heeft Tencel altijd nog capaciteit over voor de afvoer van vocht vanaf het lichaam. Tencel neemt vocht gecontroleerd en gelijkmatig op. Tencel neemt vergeleken met andere vulmaterialen voor dekbedden het meeste vocht op.

Tencel - de turbo van het onderwerp vochtopname

Fibrillenstructuur van Tencel Lyocell, ook Tencel genoemd, heeft een unieke fibrillenstructuur. Fibrillen zijn de kleinste componenten waaruit vezels zijn opgebouwd.

Submicroscopisch kleine kanalen tussen de afzonderlijke fibrillen zorgen voor de optimale opname en afgifte van vocht.

Overzicht bacteriegroei bij verschillende grondstoffen

Bacteriegroei bij lyocell

Lyocell vermindert op natuurlijke wijze en geheel zonder chemische toevoegingen de groei van bacteriën. Ontstane vocht wordt direct naar de vezelkern afgevoerd en zodoende wordt de vorming van bacteriën bij Tencel al vanaf het begin voorkomen. Er ontstaat geen vochtlaagje, dat een voedingsbodem is voor bacteriën, op de vezel. Bij synthetische vezels neemt het aantal bacteriën met een factor 2000 toe.

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

De grondstoffen voor onze producten worden regelmatig onderzocht door een onafhankelijke keuringsinstantie volgens de strengste richtlijnen op mogelijke schadelijke stoffen. Meer informatie


Productie in Duitsland

Duurzame productie in Duitsland

Deze hoogwaardige producten worden in Zuid-Duitse traditionele fabrieken gemaakt en dragen bij om het werk en de opbrengst in Europa te behouden. Onnodig transport uit het buitenland wordt zo vermeden. Meer informatie


laden

Een moment geduld.....