0 0
Wie tegenwoordig een nieuw matras voor zijn kind wil kopen, heeft het niet gemakkelijk om de weg te vinden tussen de verschillende soorten matrassen: De keuze tussen binnenverings-, koudschuim, latex en natuurvezel matrassen hangt bovendien grotendeels af van de slaapbehoeften van uw kind. Een zorgvuldige selectie is cruciaal om houdingsafwijkingen en latere rugproblemen te voorkomen. In het algemeen geldt: hoe jonger - hoe harder, maar tegelijkertijd ook elastisch.
Om ervoor te zorgen dat uw kind in een zo natuurlijk mogelijke omgeving leeft en slaapt, zijn onze matrassen voor wiegen, kinderen en jongeren hoogwaardig afgewerkt en worden regelmatig getest op schadelijke stoffen.

In onze productinformatie over matrassen voor kinderen & jongeren leggen we u de verschillen uit tussen de verschillende typen matrassen met hun respectievelijke voor- en nadelen. Algemene informatie over matrassen voor jongeren vindt u ook hier: De perfecte matras voor jongeren.


1. Binnenveringsmatrassen

Algemeen:

  • Binnenveringsmatrassen behoren momenteel nog steeds tot de meest verkochte matrassen. Ze zijn relatief goedkoop te produceren en hebben daarom over het algemeen de voorkeur van jongere mensen.
  • De kern van deze matrassen bestaat uit een veelvoud aan stalen veren die met elkaar verbonden zijn door een vlechtwerk. Deze kern wordt meestal naar buiten toe opgevuld met een fijne vulling van wol, katoen of schuimstof. Er zijn drie soorten binnenveringsmatrassen: met getailleerde Bonell binnenvering, met in individuele zakken ingenaaide pocket-binnenvering en met de zogenaamde GR kernvering, die bestaat uit eindeloos aan elkaar geregen verenlichamen.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Binennveringsmatrassen zijn universeel, omdat ze op bijna elke ondergrond kunnen worden geplaatst. Door hun hoge inherente stabiliteit hoeven ze niet zo vaak te worden gedraaid als nodig is bij latex of koudschuim matrassen. Een eenvoudige, niet-elastische lattenbodem met brede latten is ook voldoende als ondervering, omdat de flexibiliteit vooral via de matras functioneert en minder in combinatie met de lattenbodem.

allnatura commentaar:

  • Door hun slechte puntelasticiteit zijn gewone binnenveringsmatrassen geschikt voor mensen zonder rugklachten of voor de zelden gebruikte logeerkamer. Pocket-binnenveringsmatrassen (bijv. tonnenpocket-binnenveringsmatrassen) hebben door hun structuur een goede puntelasticiteit, maar zijn meestal veel duurder dan gewone veerkernmatrassen.
  • Onderzoek heeft aangetoond dat de metalen spiralen van binnenveringsmatrassen de intensiteit van het natuurlijke aardmagnetische veld boven uw slaapplaats kunnen vervormen en verstoren - als u de veerkern verbindt met de antenneaansluiting van een televisietoestel, krijgt u normaal gesproken alle open kanalen binnen - volledig storingsvrij.
  • Meer links over het onderwerp: Metalen in bed, Elektrische en magnetische velden.

2. Latex matrassen

Natuurlatex matras

Algemeen:

  • "Latex" wordt geproduceerd uit rubber in een speciaal technisch schuimproces. Tegenwoordig wordt hiervoor meestal synthetisch geproduceerd rubber (uit ruwe olie) gebruikt. In de ecologische handel wordt natuurrubber, dat uit het sap van de rubberboom wordt gewonnen, meestal voor dit doel gebruikt. Maar "Natuurlatex matras" betekent echter niet dat er alleen natuurrubber en geen synthetische latex is gebruikt: onder "natuurlatex" worden ook matrassen aangeboden met een maximale toevoeging van ca. 10-30 % natuurrubber. Het resterende deel is synthetische latex, dus weer grotendeels een ruw olieproduct!
  • Natuurlatex is afkomstig van de sappen van de tropische rubberboom 'Hevea Brasiliensis'. Latex wordt geschuimd met toevoeging van zwavel en anti-oxidanten in stalen vormen met koelstiften en gebakken (gevulkaniseerd) als een taart bij temperaturen rond de 100° C.
  • Productie van latexkernen Productie van latexkernen
    Hoe een latexkern wordt geproduceerd, ziet u in deze video.
    Er zijn matrassen met stiftlatex, die kleine holtes hebben met een diameter van ongeveer 5-10 mm, en kavernenlatex met aanzienlijk grotere holtes. Deze ventilatieregeling zorgt voor een goede warmte-isolatie en voldoende vochttransport. De puntelasticiteit (ook in combinatie met een 5- of 7-zone lichaamsondersteuningssysteem, dat verantwoordelijk is voor de lichaamsaanpassing, is optimaal voor latex matrassen. Zo zijn latex matrassen, ongeacht of ze van ruwe olie of natuurrubber zijn gemaakt, superieur aan bijna alle andere matrasvarianten.
  • Matrassen met latexvulling zijn hygiënisch en stofvrij. Het liggedrag varieert van wat zachter tot vrij hard. De lighardheid is afhankelijk van de verdichting van het materiaal, in technische termen bekend als "soortelijk gewicht" .
  • Er wordt gezegd dat vooral synthetische latex moet worden beschermd tegen directe UV-lichtstraling (bijv. direct zonlicht op de latexkern) vanwege de lichtgevoeligheid van dit materiaal, anders zal het snel verouderen en vergaan. Daarom moeten matrassen van latex worden voorzien van goede matrastijken.
  • Het is belangrijk dat de tijk van de latex matras zeer elastisch is om de positieve eigenschappen van de latexkern door te geven aan het oppervlak en deze niet te "stoppen" met een stijf materiaal.
  • Afhankelijk van het model bieden wij u in de standaardvariant een niet afneembare matrastijk van 100 % katoen uit biologische teelt aan, die gestikt is met een wattering van 100 % zuivere schapenscheerwol.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Voor latex matrassen hebt u een lattenbodem nodig met strak staande, bolstaande en verende latten, die via beweegbare rubberkappen in het lattenbodemframe zijn geplaatst.
  • Latex matrassen moeten regelmatig worden gekeerd en omgedraaid: in het begin regelmatig om de 4-6 weken, later 5 tot 6 keer per jaar. De matraskern en de bijbehorende stoffering worden zo gelijkmatig belast en de matras behoudt haar elasticiteit.

allnatura commentaar:

  • Let er bij de aanschaf van latex matrassen op dat u kiest voor een matras van synthetische latex (ruwe olie) of natuurlatex (natuurrubber). Als u een natuurlatex matras wilt, zorg er dan voor dat het latexaandeel 100 % natuurrubber is!
  • Meer informatie over het onderwerp: Natuurlatex van 100 % natuurrubber

3. Koudschuim matrassen

Koudschuim matras

Algemeen:

  • Bei koudschuim matras besteht der matraskern aus einer synthetischen koudschuim. Dit is een polyetherschuim dat wordt geproduceerd uit polyolen en isocyanaten - met andere woorden, een zuiver "aardolieproduct". Het toevoegen van water laat deze twee verbindingen met elkaar reageren. Hierbij wordt kooldioxide afgesplitst zodat de schuimstof ontstaat. Vergeleken met het zogenaamde warme schuim wordt er niet geschuimd met gassen en bij hoge temperaturen, maar met lucht en koude, en is het dus relatief onschadelijk voor de gezondheid.
  • In de afgelopen maanden zijn verschillende fabrikanten erin geslaagd om grote delen van de polyolen te vervangen door hernieuwbare grondstoffen zoals ricinusolie, zonnebloemolie, enz.
    Dit is een zeer positieve trend, die ons bedrijf inmiddels ook heeft aangesloten en die overeenkomstige matrassen aanbiedt.
  • Koudschuim matrassen hebben een betere ventilatie dan de in de stationaire handel gebruikelijke synthetische latex matrassen. Door de onregelmatige, grove en opencellige poriënstructuur hebben ze een hogere ademhalingsactiviteit en een extreem goede vochtdoorlaatbaarheid. Het is elastisch en heeft een vrij passieve verende werking, d.w.z. dat het liggedrag op een koudschuim matras minder puntelastisch is  dan op een matras van natuurlatex, dit wordt het "hangmat-effect" of vlakelasticiteit genoemd.
    Onze biologische koudschuim matrassen (met bijvoeging van natuurlijke olie) bieden u door hun buitengewoon hoge soortelijk gewicht (SG60) een puntelastisch, lichaamsaangepast liggedrag.
  • Koudschuim is momenteel het bekendste materiaal onder de synthetische schuimen. Dit komt omdat het in de conventionele handel wordt geadverteerd als een "high-tech product" met perfecte eigenschappen. Interessant hierbij is dat koudschuim geenszins een nieuw materiaal is, maar al in de jaren 70 van de vorige eeuw in de meubelindustrie werd gebruikt. Het wordt meestal aangeprezen door fabrikanten en retailers als de "non-plus-ultra" omdat het relatief goedkoop is om te produceren en er relatief hoge verkoopprijzen kunnen worden behaald, wat de winstmarges voor deze matrassen zeer interessant maakt.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Net als bij latex matrassen hebben ook koudschuim matrassen een speciaal voor hen ontworpen lattenbodem met dicht bij elkaar geplaatste veerlatten nodig.

allnatura commentaar:

  • Koudschuim matrassen worden in de conventionele handel (vanwege de interessante winstmarges van koudschuim matrassen) ongeveer vergeleken met het liggedrag van latex matrassen. Dit is echter meestal niet juist:
    Conventionele koudschuim matrassen reageren vooral vlakelastisch: niet alleen het belaste gebied zinkt weg, maar ook de omliggende zones maken plaats. Latex matrassen daarentegen reageren selectief op druk en slagen er zo in zich perfect aan te passen aan de vorm van het lichaam. Een koudschuim matras reageert alleen op een vergelijkbare puntelastische manier als hij een zeer hoog soortelijk gewicht heeft (minstens SG60).
  • Vlakelastische slaaponderleggers worden over het algemeen aanbevolen voor jonge mensen in de groei (die nog geen uitgesproken spierstelsel hebben), mensen die in een buik- of halfzijdige houding slapen en geen groot lumbaal of cervicaal syndroom (lendenwervelkolom en halswervelkolom syndroom) hebben, of mensen met versterkte spieren.
  • Koudschuim matrassen worden aanbevolen voor mensen die zeer gevoelig zijn voor geurtjes (bijv. mensen met MCS-allergieën), omdat ze vrijwel reukloos zijn.
  • Meer links over het onderwerp: Koudschuim, puntelasticiteit versus vlakelasticiteit.

4. Futons

Futon

Algemeen:

  • Futons komen uit Azië, om precies te zijn uit Japan. Een futon is van oorsprong een matras die uit meerdere lagen zuiver katoen kan worden opgevouwen en is in deze uitvoering een zeer harde zaak. In het zenboeddhisme moet men, zoals bekend, zo hard mogelijk slapen, zodat men echt alleen maar slaapt als men 'hondsmoe" ' is.
  • Futons in dit land hebben weinig gemeen met Japanse producten. Ze werden behoorlijk aangepast aan de lokale slaapbehoeften. De Europese futons bestaan vandaag de dag uit verschillende combinaties van vulstoffen, zoals scheerwol, latex, paardenhaar, kapok en kokosvezels. Maar over het geheel genomen ligt men er toch nog wel hard tot stevig op.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Citaat ÖKO-TEST, compact magazine compact magazine "Rücken"" 2006: "Om te voorkomen dat de vulling hard wordt, moet de futon meerdere malen per week worden opgerold, bij voorkeur dagelijks. Maar dit betekent ook veel moet bukken."

allnatura commentaar:

  • Door de zeer slechte orthopedische eigenschappen, die vooral veroorzaakt worden door het ontbreken van zinkdiepte van de dunne futon matrassen en het feit dat futon matrassen steeds meer verharden door het samenklonteren van het vulmateriaal, ook bij regelmatig oprollen, vinden we dat futon matrassen ook voor tienerkamers niet ideaal zijn. Hoewel een futon-slaapbank met katoenen futon zeker geschikt is als logeerbed voor enkele nachten en een comfortabele aanvulling is op de kinderkamer, is hij volgens ons   niet geschikt als permanente slaapoplossing voor jongeren.
  • Helaas heeft de verantwoordelijke redacteur van ÖKO-TEST het onderwerp "onderhoud van futons"" niet goed onderzocht. In het voormalige Japan werden alleen futons geïnstalleerd omdat er geen klassieke slaapkamers waren en het oprollen was essentieel om ruimte te besparen in de woonkamer. Met een beetje logica en weinig kennis van de natuurkunde is het helemaal niet mogelijk om de vulling los te maken als een futon wordt opgerold!?

5. Volledig gewatteerde matrassen

Algemeen:

  • De gehele binnenkern van dit type matras is gemaakt van vulmateriaal, zoals paardenhaar, wol of kapok, waarbij paardenhaar het duurste maar ook het beste materiaal is omdat het elastisch en duurzaam is. Paardenhaar heeft een airco-effect, zorgt voor luchtcirculatie, absorbeert vocht en geeft het weer vrij.
  • Een traditioneel paardenhaarmatras wordt "gegarneerd" en "geniet" in een klassieke stofferingstechniek  " .
  • Omdat zuivere, volledig gewatteerde matrassen veel nadelen hebben (bijv. vorming van holtes, gebrek aan verzakking door te onelastische materialen), worden deze steeds vaker vervangen door zogenaamde "sandwich matrassen"," waarin lagen natuurlijk haar worden afgewisseld met bijv. natuurlatexlagen.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Voor volledig gewatteerde en sandwich matrassen hebt u een lattenbodem nodig met strak staande, bolstaande en verende latten, die via beweegbare rubberkappen in het lattenbodemframe zijn geplaatst.
  • Volledig gewatteerde en sandwich matrassen moeten regelmatig worden gekeerd en omgedraaid: in het begin regelmatig om de 4-6 weken, later 5 tot 6 keer per jaar. De matraskern en de bijbehorende wattering worden zo gelijkmatig belast.

allnatura commentaar:

  • Door de meestal niet optimale elasticiteit van zuiver volledig gewatteerde matrassen zijn deze volgens ons alleen geschikt voor mensen die al gewend zijn aan dit type matras en niet willen overstappen op een meer orthopedisch verantwoorde sandwich matras. Zo'n matras is ook voor jongeren niet de optimale oplossing.
  • Sandwich matrassen combineren orthopedische eigenschappen met ecologische aspecten op een verstandige manier en worden aanbevolen aan alle personen die niet zonder natuurvezels of natuurlijk haar in de matras willen.

6. Natuurvezel- & babymatrassen

Kokosvezelmatras

Algemeen:

  • de matras voor het kinderbedje dient met grote zorgvuldigheid te worden uitgekozen. Baby's en kleuters slapen namelijk aanzienlijk langer (gedurende de dag) dan volwassenen.
  • De wervelkolom heeft nog niet de latere S-vorm, maar is nog recht en voorzien van bloed. Het hoofd van baby's en peuters is bijna even breed als hun schouders. Kinderen hebben dus geen multizone-matras nodig die zich aan het lichaam aanpast, maar een stevig-elastische onderlegger die voldoende steun biedt aan de wervelkolom om latere houdingsschade te voorkomen.
  • Met natuurrubber gelatexeerde kokos heeft zich bewezen als materiaal. Een stevige natuurlatexkern van 100 % natuurrubber met een hoog soortelijk gewicht is een goed alternatief voor kinderen met een allergie.
  • Bij tijken moet worden gelet op ademende natuurlijke materialen.

Onderhoud en lattenbodem:

  • Ook babymatrassen moeten regelmatig worden gekeerd en omgedraaid om ligsporen te voorkomen. De in de kinderbedden ingebouwde standaard lattenbodems zonder vering zijn uitstekend geschikt als onderlegger. Het is alleen belangrijk dat de matras vanaf de onderkant wordt geventileerd. Wij raden doorlopende bedbodems zonder ventilatieopeningen af.

allnatura commentaar:

  • Let er bij het kiezen van een babymatras op dat deze niet te zacht is. Veel ouders denken dat hun ligbehoefte overeenkomt met die van hun kinderen en denken dat ze hun kleine lieveling een plezier doen met een knuffelzachte matras. Baby's mogen echter in geen geval diep wegzakken in hun matras.
  • Daarentegen zal uw baby goed liggen op een stevig-elastische matras van gelatexeerde kokosvezels, ook al vindt u dat veel te hard om comfortabel te zijn. We adviseren u onze bewezen kokosvezel-kindermatras "Coco" of Natuurlatex-kokos-kindermatras "Vita-Kiddy", een stevige omkeerbaar matras waarmee u het liggevoel voor u kleine schat in een handomdraai kunt veranderen. Beide matrassen zijn ook verkrijgbaar in speciale afmetingen.
  • Ook voor kinderen met een allergie hebben we alternatieven klaarliggen: naast onze "Vita-Kiddy" met tijk "Hygiene", waarbij de wattering met de tijk is vastgestikt en daarom gemakkelijk wordt meegewassen, is ook natuurlatex-kindermatras "Hevea" geschikt. Beide babymatrassen zijn ook verkrijgbaar in speciale afmetingen.


laden

Een moment geduld.....