Productinformatie lattenbodem: Vergelijking van verschillende soorten lattenbodems
Een lattenbodem heeft niet alleen de functie om te voorkomen dat de matras door het bed valt. Want niet alleen de matras, ook de lattenbodem draagt aanzienlijk bij aan een perfect slaapcomfort en helpt het lichaam in alle slaapposities te ondersteunen.
Wij willen u hier verschillende soorten lattenbodems voorstellen:
1. Geveerde houten frames
- Samen met een goede matras moet de lattenbodem het lichaam in alle slaapposities ondersteunen. De meest verkochte geveerde houten frames zijn die waarbij flexibele latten, die uit meerdere lagen aan elkaar zijn gelijmd, de slaapondergrond vormen. Aanbevolen worden veerlatten van beukenhout, die langer elastisch en stabiel blijven dan die van berken.
- Het is belangrijk dat de hardheid van de ondervering kan worden aangepast en geregeld via een middenzone versteviging of -versterking. Bij het proefliggen valt namelijk niet meteen op of de nieuwe slaapondergrond wel de juiste is.
- De afstand tussen de latten mag maximaal 3,5-4,0 cm bedragen als ze worden gebruikt als onderlegger voor latex en koudschuim matrassen, anders heeft de matras te weinig steun en wordt het op punten platgedrukt. Bij binnenveringsmatrassen kan de afstand groter zijn. De breedte van de afzonderlijke latten mag niet groter zijn dan 5,0 cm, zodat de bodem gemakkelijk de lichaamscontouren kan volgen.
2. Schotelbodems
- Relatief nieuw op de markt zijn de zogenaamde schotelbodems of schotellattenbodems. Deze systemen bestaan uit dichte rijen flexibele en op draaipunten geveerde kunststof schotels met een diameter van ongeveer 20,0 cm.
- Deze passen zich exact aan de betreffende lichaamsvorm aan en zijn zeer geschikt voor latex- en koudschuim matrassen.
3. Meerzone lattenbodems
- Een optimale lattenbodem heeft verschillende harde zones: Wanneer men op de zij ligt, laten zachter geplaatste latten - soms ook in combinatie met flexibele kunststof houders - de schouder dieper zakken dan de heup. Het doel van een dergelijk systeem is ervoor te zorgen dat de wervelkolom zo recht mogelijk in de zij- en rugligging ligt en dat de halswervelkolom niet wordt gebogen.
- Deze zogenaamde "schouderverlaging" wordt bereikt door het gebruik van veerlatten met minder lagen, taps toelopende latten of latten met gatuitsparingen.
4. Bedsystemen / slaapsystemen
- De ondervering en de matras zijn hier op elkaar afgestemd. De zorgvuldig geconstrueerde onderstellen hebben niets meer gemeen met een gewone lattenbodem. Talrijke uiterst flexibele en instelbare afzonderlijke elementen van kunststof, latex of hout zorgen ervoor dat de slaapondergrond zich zeer goed aan de lichaamsvorm aanpast. Precies daar waar de belasting plaatsvindt, buigt de constructie door zonder de ondersteunende werking van de aangrenzende punten aan te tasten.
- Beddensystemen bestaande uit een lattenbodem en een vlakkere matras hebben het voordeel ten opzichte van conventionele systemen dat de matras aanzienlijk minder weegt door de lagere hoogte, maar het nadeel is de lagere zinkdiepte van de matras, wat vooral bij zijslapers en met name bij mensen met bredere schouders een ongunstig effect kan hebben.
- Het is voordelig om na enkele weken opnieuw te controleren of de extra schuifregelaars of orthopedische kussens van de lattenbodem correct zijn aangepast aan de individuele behoeften. U moet deze verschillende verstelmogelijkheden immers ook gebruiken om uw individuele slaappositie te optimaliseren.
5. Verstelbare lattenbodems
- Comfortabel lezen in bed of de benen omhoog leggen kan bij bodems waarbij het hoofd- en voeteneindgedeelte verstelbaar is. Maar alleen als de knikpunten overeenkomen met het lichaamstype.
- Als het hele bovenlichaam moet worden ondersteund, moet de invalshoek tot 45° bedragen. Voor het voetgedeelte is een verhoging van ongeveer zes centimeter voldoende. Dit ontlast de benen en kan helpen bij hart- en vaatziekten. Bij de keuze van een matras moet u rekening te houden met de aanbeveling van de fabrikant voor verstelbare onderveringen en dient u te controleren of er geen ongewenste plooien en deuken ontstaan in het gebied van de knikpunten.
6. Elektrische lattenbodems
- Een elektrische lattenbodem kan met een druk op de knop in verschillende ligposities worden versteld.
Elektrische lattenbodems bieden een hoge mate van comfort als u vaak in bed leest of tv kijkt en niet zonder een volledig ontspannende hoofd- en/of voeteneindeverstelling wilt. - Elektrische lattenbodems verschillen in de elektrisch gestuurde elementen en het aantal motoren: van lattenbodems, waarbij het hoofd- en voeteneindgedeelte verstelbaar is, tot elektrische lattenbodems, waarbij bijvoorbeeld ook het ruggedeelte of de verlaging van het hielgedeelte elektrisch kan worden ingesteld.
- Zorg ervoor dat de hoofd- en voetpositie onafhankelijk van elkaar kunnen worden geregeld, ook hier is een traploze verstelling nuttig.
Het is raadzaam om bij elektrische lattenbodems een netvrijschakelaar te gebruiken: dit voorkomt schadelijke elektrische storingen en spanningsvelden.
7. Bio-lattenbodems
- Consequent vervaardigde bio-lattenbodems worden gekenmerkt door een consequente ecologische materiaalkeuze.
Alle houten elementen en ook de veerlatten zijn zonder enige oppervlaktebehandeling, d.w.z. ruw/onbehandeld.
De gehele houten constructie en ook de optionele hoofd- en voetverstelling is volledig metaalvrij. - Let op: bio is niet altijd bio! Wees er bij uw aankoop heel alert op dat aan alle bovenstaande voorwaarden is voldaan. Bij allnatura voldoen alle bio-lattenbodems aan deze eisen - in combinatie met een hoog orthopedisch rendement!
Hier zijn nog enkele interessante links over het onderwerp: