0 0
De natuurlijke grondstof "latex" van 100 % natuurrubber kan op 2 verschillende manieren worden verwerkt:


Productie van latexkernen Productie van latexkernen
Hoe een latexkern wordt geproduceerd, ziet u in deze video.
Hieronder willen we de productieprocessen voor natuurlatex van 100 % natuurrubber nader toelichten.

Krijg vooraf een idee hoe allnatura natuurlatexkernen worden gemaakt van 100 % natuurrubber met behulp van de Dunlop methode:

Natuurlatex matrassenproductie met de Dunlop methode

Dunlop methode Dunlop latex werd al in 1929 ontwikkeld. Het is een van de meest gebruikte productiemethoden voor latex matrassen. Het productieproces is in de loop der tijd aanzienlijk verbeterd als gevolg van de technische vooruitgang.

Hierbij wordt het 100 % natuurlijke ruwe latexmengsel met toevoeging van zeep en geleermiddelen, geschuimd met lucht tot een stabiel maar nog vloeibaar schuim ontstaat. Dit verhoogt het volume van de massa met maximaal 12%. De hardheidsgraad van de latexkern wordt bepaald door de hoeveelheid toegevoegde lucht. De ingesloten luchtbellen zorgen voor de openporige celstructuur die typisch is voor natuurlatexkernen en die zorgt voor de het nodige ademend vermogen. Deze eigenschap wordt gecompleteerd door een hoge puntelasticiteit en houdbaarheid. Het latexschuim wordt vervolgens in een stalen mal gegoten met geïntegreerde stiften, die stevig gesloten is. De vingervormige verwarmingspennen zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling.

Vervolgens wordt het vulkanisatieproces uitgevoerd met behulp van damp of kokend water van ongeveer 100 °C. Hier is het vergelijkbaar met een extra groot wafelijzer waarin het latexmengsel letterlijk "gebakken" wordt. De stiften geleiden dus ook de warmte naar de binnenzijde van de matras en produceren vervolgens de voor latex matrassen karakteristieke gaten. Zo ontstaat de bekende "stiftlatex". Deze luchtkussens bepalen uiteindelijk de ligeigenschappen van de natuurlatexkern. Door de dikte van de stiften kunnen ook verschillende ligzones in de matras worden verwerkt. Dikkere stiften produceren grotere gaten en dus zachtere zones in de kern. Kleinere gaten betekenen dus hardere zones.

Aan het einde van het productieproces wordt de latexkern uit de mal gehaald, meerdere malen gewassen, om eventueel aanwezige eiwitten, die verantwoordelijk kunnen zijn voor een allergie, uit te spoelen. De kern wordt vervolgens gedroogd met hete lucht, uitvoerig getest en in een afkoelmagazijn geplaatst.

Natuurlatex matrassenproductie met de Talalay methode

Talalay methode Talalay latex werd ontwikkeld in de jaren 30. Deze verwerkingsmethode voor natuurlatex matrassen kan ook worden gezien als een uitgebreide Dunlop methode door de toevoeging van twee voorstadia tijdens het vulkanisatieproces.

Het 100 % natuurlijke ruwe latexmengsel wordt slechts licht geklopt en gevuld in een mal met ca. 8.000 naaldstiften (met een latexkern van 100x200 cm), die vervolgens wordt gesloten en gestofzuigd. De hardheidsgraad van de matraskern wordt bepaald door de hoeveelheid ruw latexmengsel dat is afgevuld. Door het genereren van het vacuüm verspreidt het materiaal zich optimaal in de matrijs en zijn er geen ongewenste luchtinsluitingen, aangezien slechts kleine hoeveelheden van het latexmengsel in de matrijs worden verdeeld. Vervolgens wordt de latexmassa in de matrijs over stiften en buitenwanden tot ca. -32 °C schockbevroren. Op deze manier behouden de celmembranen hun ronde vorm, ook al breken ze gedeeltelijk open. Dit resulteert opnieuw in de typische, openporige celstructuur van de natuurlatexkernen.

Tot slot wordt een mengsel van kooldioxide en lucht geïntroduceerd, waardoor de natuurlatex gegelatineerd om een voorlopige sterkte te verkrijgen. Nu wordt de latexmassa in de matrijs verwarmd tot 115 °C, waardoor het vulkanisatieproces in gang wordt gezet dat de matraskern stolt en in zijn definitieve vorm houdt. Grondig wassen, drogen met hete lucht en diverse tests maken het proces compleet.

Conclusie

Alle beschreven productieprocessen maken een kwalitatief hoogwaardige natuurlatex matrassenproductie mogelijk van 100 % natuurrubber en garanderen een constante latexstructuur en -kwaliteit.

Maar bij de Dunlop methode wordt aanzienlijk minder energie verbruikt dan bij de Talalay methode. Dit wordt uitgebreid met twee productiestappen, die een hoge energie-input vereisen en daarom ook duurder is in de productie van natuurlatex matrassen van 100 % natuurrubber.

Milieubewuste ondernemingen besteden ook aandacht aan dergelijke productievoorwaarden en de daaruit voortvloeiende energiebalans voor de leidraad voor een duurzame ontwikkeling.



Hier gaat u direct naar ons assortiment

laden

Een moment geduld.....