0 0

Korte informatie "hennep"

  • Voor mensen met een allergie als alternatief voor katoen en schapenwol
  • antistatisch, huidvriendelijk
  • temperatuurregulerend
  • geschikt voor 60 °C-was
  • vochtregulerend
warmtevermogen
3 von 5

vochttransport
4 von 5

soepelheid
2 von 5

ademend vermogen
4 von 5

temperatuurbalans
4 von 5

De geschiedenis van de hennepplant

hennepplant Bij nagenoeg alle opgravingen op prehistorische plekken vindt men meestal ook hennep, meestal in de vorm van zaden en textielresten. Hennep is al meer dan 10000 jaar bekend en werd 3500 jaar geleden destijds in Midden-Europa als 'cannabis' gerookt in een pijp.

Ook ontdekkingsreiziger Columbus wist het materiaal hennep op waarde te schatten, omdat het zeildoek van zijn 'Santa Maria' anders door het vocht continu werd opgelost. Destijds liet hennep al zien dat geen andere natuurvezel zo goed met vocht kon omgaan.

Hennep kan meer dan 30 % van zijn eigen gewicht opnemen aan water, zonder aan stabiliteit te verliezen. Daarom verdicht hennep duurzaam; zo doorstaan touwen en zeilen ook harde storm en nat weer.

Deze unieke dichtheid bij natheid is er verantwoordelijk voor dat in vroegere tijden hennep op zeer veel plekken ter wereld een geliefde textielsoort was.

Zo kan hennep veel beter met lichaamszweet uit de voeten dan welke andere plantaardige vezel dan ook, bv. katoen.
Hennep kan door de holle vezel veel lichaamsvocht opnemen en naar buiten afvoeren, zonder zelf negatief te reageren; ofwel te gaan stinken. Daarom blijft kleding van hennepvezels langer fris.

Hennep werd vroeger ook wel het "kruid van de armen" genoemd. Want wie helemaal niets meer bezat, kon altijd nog de makkelijk te verbouwen hennepplant thuis aanplanten en het hennepzaad oogsten. Een handjevol volstaat al om het lichaam van de noodzakelijke proteïnen en vetzuren te voorzien. Ook kon van de hennepvezels ondergoed, kleding, bedlinnen en tafellinnen worden gemaakt. De hennepolie in de lamp maakte de avonden lichter en de bloesems leverden belangrijke medicijnen, maar ook ontspanning of een licht en mild roesje.

Geen andere cultuurplant werd zo universeel gebruikt als "cannabis" - ook in de toekomst stelt de hennepplant bijna alles beschikbaar, wat de mensheid nodig heeft om te overleven.

Na een lang verbod werd het teeltverbod voor hennep in Duitsland in 1996 na een juridische discussie door een uitspraak van de hoogste rechter weer opgeheven. Sinds het jaar 2000 zijn door het federaal constitutioneel gerechtshof alle toepassingen van de hennepvezel weer toegestaan, zodat we in Duitsland allemaal weer geheel legaal van de voordelen van deze buitengewone plant kunnen genieten.

De voordelen van hennep (cannabis sativa)

Hennepblad Geen andere plant is zo universeel te gebruiken als hennep. Uit hennep kunnen kleding, voedsel, olie en energie, papier en bouwstoffen, maar ook talloze geneesmiddelen worden gemaakt. Hennep kan bij de teelt en verwerking zonder chemie. Het is zeer scheurvrij en geldt in het algemeen als de meest stabiele plantaardige vezel.

Voor de groei van een hennepplant zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig tegen plantenziekten. Een veld hennep levert driemaal zoveel vezels dan een katoenveld met de zelfde afmetingen en zelfs viermaal zoveel papier als een even groot bos.

Op onze breedtegraden kan hennep zonder problemen worden geteeld en is het ook al duizenden jaren inheems. De hennepplant groeit in ca. 100 dagen tot vier meter hoog, is daarbij ideaal voor de vruchtopvolging en verlangt geen monocultuur. Zowel bij de teelt als bij de oogst en de verwerking worden geen schadelijke chemicaliën ingezet. Hennep is vochtbestendig, heeft een geurneutraliserende werking en is resistent tegen lichaamszweet.

In vergelijking tot katoen neemt hennep driemaal zoveel vocht op en droogt ook driemaal sneller dan katoen.

Een ander voordeel van hennepvezels is de vuilafstotende werking die een lager energieverbruik bij het wassen vergt.

Hennep levert behalve vezels voor textiel, bouwstoffen en papier ook waardevolle olie. Het hennepzaad, waaruit dit wordt geperst, was in veel werelddelen het primaire voedingsmiddel voor mens en dier en bevat meer dan 20 % proteïne en essentiële vetzuren. Het gehalte aan therapeutisch waardevolle gamma-linolzuren (tegen Neurodermitis en huidaandoeningen) maakt hennepolie uniek onder de spijsoliën.

Maar hennep is ook een van de oudste geneesmiddelen in de geneeskunde. Bij allerlei krampen en verspanningen zoals migraine, misselijkheid en talloze zware aandoeningen geeft de werkende stof THC in hennep een unieke verlichting, natuurlijk zonder schadelijke bijwerkingen.

Cannabis is een van de minst giftige substanties bij uitstek. Hennep was al duizenden jaren lang een van de belangrijkste grondstoffen voor de mensheid en leverde de meest uiteenlopende en ook voordelige producten. Zo is er ook geen andere plant die zonlicht sneller en universeler omzet. Zodoende is hennep de ideale grondstof voor de kringloopeconomie van onze moderne tijd.

Textiel van hennep - absoluut ideaal

De bewering dat hennep voor de huidverzorging een marketingtruc is, wordt door de markt zelf weerlegd, want een van de toonaangevende internationale cosmetica concerns "The Body Shop" is wereldwijd succesvol met een serie uit hennep.
Ook in de textielbranche is een dergelijk succes niet uit te sluiten, omdat hennep zich vroeger al eens heeft bewezen toen Levi Strauss zijn eerste jeans in de 19e eeuw produceerde van 100 % hennep. Geen andere stof was bestand tegen de martelingen, waaraan de jeans van de goudwassers werden blootgesteld. Tegenwoordig heeft de voormalige werkbroek als modeobject geen grote belastingen meer te vrezen en wordt nu uit goedkopere maar net zo houdbare kunstvezels van polyester gemaakt. Deze hebben echter een doorslaggevend nadeel: bij het uittrekken laten ze ons haar rechtop staan, omdat ze op geen enkele manier compatibel zijn met het spanningsklimaat van de huid. Hennep daarentegen is niet alleen houdbaar, maar ook nog eens bijzonder huidvriendelijk. Door de actuele wetenschap wordt ook bevestigd, dat mensen die lijden aan reuma, pijnlijke ledematen of een gevoelige huid, kleding van hennep zouden moeten dragen, omdat de micro-elektrische spanning van hennep precies overeenkomt met het spanningsklimaat van de huid. Hennep is zogezegd als een tweede huid, omdat de vezels een uitstekende vochtregulering bieden, zonder zelf chemisch te reageren of aan de huid te plakken.

Behalve deze huidvriendelijke eigenschappen heeft textiel van hennep nog een ander voordeel. In tegenstelling tot normale materialen is hennep zowel bij de teelt, als bij de verdere verwerking niet aangewezen op bestrijdingsmiddelen voor de landbouw of op een enorme hoeveelheid textielvergif.

Bij de veredeling van de stof en bij het verven worden buiten de eco-productie diverse gifstoffen gebruikt die bij de consument allergieën kunnen ontwikkelen. Voor het milieu betekent het gebruik van vergif bij het winnen van de vezels een enorm probleem. Vooral bij conventionele teelt van katoen, de meest gebruikte textielvezel, worden gigantische hoeveelheden pesticiden ingezet. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie treden er bij arbeiders op katoenplantages jaarlijks circa 1,5 miljoen gevallen van vergiftiging op, waarvan er ca. 28.000 dodelijk eindigen. Aan de eigenlijk goedkope katoenen artikelen wordt in de winkels een klein vermogen uitgegeven. Zou men alle schade door pesticiden en de ontstane allergieën bij de gebruikers van katoenen textiel daarbij rekenen, dan zou het vermoedelijk onbetaalbaar worden.

Hennep is daartegen een natuurvezel dat geen enkel gif nodig heeft. Om deze reden zou de aanbouw van hennep meer gestimuleerd moeten worden.

Hennep - het ideale materiaal voor doorgestikte producten en matrassen

  • Dekbed Op schadelijke stoffen geteste, chemisch onbehandelde hennep is met betrekking tot stevigheid en houdbaarheid beter dan katoen of scheerwol.
  • Het isolatievermogen komt nagenoeg overeen met de warmte-eigenschappen van scheerwol, omdat het bij hennep gaat om een holle vezel met een hoge luchtinsluiting. Dit geeft tevens een hoog ademend vermogen.
  • Bij verhitting vat hennep geen vlam, zelfs bij meer dan 1000 °C verkoolt het alleen.
  • Hennep kan door de holle vezel veel lichaamsvocht opnemen en naar buiten afvoeren, zonder zelf negatief te reageren; ofwel te gaan stinken. De droogsnelheid (12,6 mg/min) ligt ver boven de vochtabsorptie
    (7,43 mg/min).
  • Hennep is antistatisch en daardoor stofafstotend. Tevens beschermt hennep tegen straling (ultraviolet en infrarood).
  • Hennep bezit een kiemdodende werking ten opzichte van bacteriën en schimmels. Hennep is zodoende ook geschikt voor mensen met een allergie, want ook de doorgestikte producten zijn met een fijnwasprogramma op 60 °C wasbaar.

De teelt van hennep is goed voor het milieu.

  • Hennep put de bodem niet uit en heeft geen bemesting nodig; het reinigt de bodem en de lucht.
  • Hennep is resistent tegen opzichte van schimmels en bacteriën, daardoor zijn er bij de teelt geen insecticiden nodig.
  • De door allnatura gebruikte hennep wordt in België geteeld.

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

Regelmatig getest op schadelijke stoffen

De grondstoffen voor onze producten worden regelmatig onderzocht door een onafhankelijke keuringsinstantie volgens de strengste richtlijnen op mogelijke schadelijke stoffen. Meer informatie


Productie in Duitsland

Duurzame productie in Duitsland

Deze hoogwaardige producten worden in Zuid-Duitse traditionele fabrieken gemaakt en dragen bij om het werk en de opbrengst in Europa te behouden. Onnodig transport uit het buitenland wordt zo vermeden. Meer informatie



laden

Een moment geduld.....